Radio 4ConcertzenderClassic FMKlara ContinuoRadio Bach Radionomy
radio luisteren
Klassiekemuziek.nl
  ZOEKEN  NAAR  een  concert           
Zielroerend en Bekoorlijk


Froberger
Händel
Quanz
Telemann


Uitvoerenden: Martijn van Dongen (traverso), Markus Friemel (blokfluit), Mariette Akkerman (klavecimbel) en Inja Botden (barokcello)  
Concertorganisatie: In Goede Handen Management  
Prijs: variërend van € 10,00 tot € 17,50
Een nieuwe smaak in de Barok
In zijn Versuch einer Anweisung die Flöte traversière zu spielen (1752) roemt Johann Joachim Quantz het vermogen van zijn Duitse collega’s om de Italiaanse en Franse smaak over te nemen. De ideale muzikale stijl bestaat uit de beste elementen van alle volken, meent deze hofmusicus van Frederik de Grote. Als eerste die de werken van `deftige uitheemsche Componisten’ tot voorbeeld neemt, noemt hij Johann Jakob Froberger. Deze maakte reizen naar vrijwel alle belangrijke muziekcentra in Duitsland, Italië, Frankrijk en Engeland, en nam alle componeerstijlen in zich op, om ze weer door te geven aan latere Duitse componisten, onder wie Händel. Georg Friedrich Händel, die eveneens op jonge leeftijd naar Italië reisde en daarvan de invloed onderging, kan met recht een kosmopolitisch componist genoemd worden: hij verenigt Duits contrapunt met Franse dansvormen en Italiaanse vocale lijnen. In 1701 maakte hij, 16 jaar, kennis met de niet veel oudere Georg Philipp Telemann. Ook Telemann wordt door Quantz genoemd als een van die componisten die de Duitse muzikale smaak heeft weten te `beschaaven’: haar met Italiaanse en Franse karakteristieken `gemengeld’ heeft, en daardoor getransformeerd van `vrij plat, droog en mager’ tot `zielroerend en bekoorlijk’.
Dit was reden voor Martijn van Dongen (traverso), Markus Friemel (blokfluit), Mariette Akkerman (klavecimbel) en Inja Botden (barokcello) om een prachtig programma samen te stellen rond de componisten Quantz, Froberger, Händel en Telemann.

Kom luisteren op zondagmiddag 13 oktober om 15:30 uur in de Dorpskerk, Kerkplein 4 te Diepenveen. Toegang: voorverkoop € 12,50 | aan de kerk € 15,-
Kaarten bestellen op: www.ingoedehanden.management of via 085-8770376


Toon meer concerten

© 
copyright Bonhof in the Garden en Human Content Mediaproducties