Radio 4ConcertzenderClassic FMKlara ContinuoRadio Bach Radionomy
radio luisteren
Klassiekemuziek.nl
  ZOEKEN  NAAR  een  concert           
Utrechtsch Studenten Concert speelt Bruckners Negende


J. Andriessen, Bruckner


Uitvoerenden: Utrechtsch Studenten Concert
Bas Pollard

Utrechtsch Studenten Concert
Het Utrechtsch Studenten Concert heeft een rijke traditie in het ten gehore brengen van Nederlandse componisten. Zo speelden ze afgelopen zomer de opera Thijl van Jan van Gilse, een onderneming die veel lovende reacties van het publiek en de media ontving. Zo schreef de Volkskrant: 'Een welhaast vergeten opera op spectaculaire wijze weer tot leven gewekt.' Dit najaar zal het USConcert weer een vergeten werk van een Nederlandse componist naar de concertzaal terugbrengen: de Berkshire Symphonies van Jurriaan Andriessen.

Jurriaan Andriessen
Van de familie Andriessen is Jurriaan misschien wel de minst bekende telg. Jurriaan was een leerling van zijn vader, Hendrik, die muziek in de klassieke traditie schreef. Hij studeerde tevens compositie bij Olivier Messiaen en Aaron Copland, en directie bij Willem van Otterloo en Serge Koussevitzky. Berkshire Symphonies, geschreven in 1949, is Andriessens eerste symfonie.

Bruckners Negende symfonie
Gezien het orkest graag diverse muziek speelt, staat als tweede op het programma de onvoltooide Negende symfonie van Anton Bruckner. Hij leefde 100 jaar eerder dan Jurriaan Andriessen. In 1887 begon hij te werken aan het stuk, direct nadat hij zijn Achtste symfonie had afgerond. Op dat laatste werk kreeg hij echter zoveel kritiek dat Bruckner besloot om eerst zijn vroegere symfonieën aan revisies te onderwerpen. De Negende symfonie zou Bruckners grootste werk worden. Hij voelde echter aan dat hij zijn Negende niet meer af zou kunnen maken en suggereerde daarom dat zijn Te Deum als finale gebruikt zou kunnen worden. Tijdens dit concert wordt de versie met drie delen uitgevoerd.Toon meer concerten

© 
copyright Bonhof in the Garden en Human Content Mediaproducties