Radio 4ConcertzenderClassic FMKlara ContinuoRadio Bach Radionomy
radio luisteren
Klassiekemuziek.nl
  ZOEKEN  NAAR  een  concert           ____________________________________________________________________________________

.


Uitvoering Bachcantate Amersfoort


1) J.S. Bach  - 'Mit Fried und Freud fahr ich dahin' , BWV 125 , cantate
2) J. Brahms  - 'Warum ist das Licht gegeben dem Mühseligen?' opus 74 , nr 1 , motet


Uitvoerenden: Het Amersfoorts Cantatekoor en - Orkest, Maria den Hertog - alt, Erik Janse - tenor, Janko Fraanje - bas, Elly Meijer - orgel, algehele leiding Bas Ramselaar.
 
Concertorganisatie: Stichting Rondom de Cantates  
Prijs 0,00 € 10,00
De cantate is een zogenaamde koraal-cantate en werd in 1725 geschreven voor vrijdag 2 februari, 40 dagen na Kerstmis, het feest van ‘Maria Reiniging’ of Maria Lichtmis. Waarbij, zo verhaalt het Lucas-evangelie dat op deze dag wordt gelezen, de kleine Jezus zoals elk eerstgeboren joods jongetje in de tempel wordt opgedragen aan God. De daar aanwezige oude man Simeon herkent
Jezus als de door God beloofde Heiland. Simeon - aan wie beloofd was dat hij pas zou sterven als hij de Heiland had gezien - uit zijn vreugde daarover in de zogenaamde ‘Lofzang van Simeon’ (Canticum Simeonis), één van de drie nieuwtestamentische lofzangen, naast die van Zacharias (‘Benedictus’) en het Maria (‘Magnificat’), die veelvuldig op muziek zijn gezet.
Brahms kerkelijke motet begint als een groot existentieel vraagteken en eindigt in berusting en vertrouwen met het koraal ‘Mit Fried und Freud ich fahr dahin’. De tekst is gebaseerd op Luthers vertaling van enkele Bijbelteksten (o.a. Job) en de muziek is in vele opzichten schatplichtig aan Johann Sebastian Bach.
Allen hartelijk welkom!
Alles natuurlijk onder voorbehoud i.v.m. de dan geldende maatregelen van de Overheid.
Houd daarom onze site goed in de gaten voor actuele informatie.Toon meer concerten