Radio 4ConcertzenderClassic FMKlara ContinuoRadio Bach Radionomy
radio luisteren
Klassiekemuziek.nl
  ZOEKEN  NAAR  een  concert           ____________________________________________________________________________________

Vanwege de uitbraak van het Coronavirus en de genomen maatregelen zijn alle concerten tot 7 APRIL afgelast.


Octet in F gr.t. op.166, D803


Franz Schubert  - Octet in F gr.t. op.166, D803


Uitvoerenden: Liza Ferschtman, viool
Nadia Wijzenbeek, viool
Georgy Kovalev, altviool
Quirine Viersen, cello
Niek de Groot, contrabas
Olivier Patey, klarinet
Bram van Sambeek, fagot
Mees Vos, hoorn
 
Concertorganisatie: Delft Chamber Music Festival  
Prijs 1 € 40,00
Het Octet in F gr.t., D803 van Franz Schubert neemt een bijzondere plaats in in de programmering van het Delft Chamber Music Festival. Het werk maakte dikwijls onderdeel uit van ons Slotconcert. Ook in Schuberts oeuvre heeft het werk een speciale plaats. Met een bezetting van klarinet, hoorn, fagot, twee violen, altviool, cello en contrabas valt het nog net in de categorie kamermuziek. Schubert beschouwde het octet als een schets voor een grote symfonie. Schubert gebruikte de opdracht die hij kreeg voor dit octet als voorbereiding op zijn Symfonie in c ('De Grote'). Die opdracht kwam van Graaf Ferdinand Troyer, hij wilde een kamermuziekwerk in de trant van Beethovens Septet.

De invloed van Beethoven is dan ook duidelijk aanwezig, niet alleen in de bezetting - Schubert voegde alleen een viool toe – maar ook in de vorm van het werk: beide hebben zes delen. En ook Beethoven gebruikte zijn septet als voorbereiding op een symfonie (de Symfonie nr. 1). De omvang van beide werken is even groot, ze duren bij de gemiddelde uitvoering ongeveer een uur, wat uitzonderlijk lang is. In de openingen van de delen is de vroege Beethoven opvallend aanwezig, maar in de uitwerking is Schubert onmiddellijk herkenbaar. En zo maakt Beethoven, die 250 jaar geleden geboren werd, ook een beetje deel uit van dit concert.

https://www.youtube.com/watch?v=FP02mZ8bW7M

Toon meer concerten