Radio 4ConcertzenderClassic FMKlara ContinuoRadio Bach Radionomy
radio luisteren
Klassiekemuziek.nl
  ZOEKEN  NAAR  een  concert           
NSG Danst!


Grazyna Bacewicz  - Concert voor strijkorkest (1948)
Hanna Kulenty  - Breathe (1987)
Johannes Suykerbuyk  - Choreograffiti (1988)
John Adams  - Shaker Loops (1978) - met dans
Witold Lutoslawski  - Vijf volksmelodieën (1952)


Uitvoerenden: Het Nederlands Strijkersgilde is een landelijk muziekgezelschap dat jaarlijks een projectstrijkorkest samenstelt uit gevorderde amateurs. Gedurende een zevendaagse repetitieperiode wordt een avontuurlijk en eigentijds programma ingestudeerd, waarna het orkest op tournee gaat door Nederland. De kwaliteit van de uitvoeringen staat voorop en zodoende worden de deelnemers vooraf geselecteerd door middel van audities. Uiteindelijk ontstaat dan een strijkorkest van ongeveer veertig musici.
Concertorganisatie: Nederlands Strijkersgilde  
Prijs: variërend van € 11,00 tot € 15,00
Het Nederlands Strijkersgilde viert haar lustrum! Daarom wordt er dit jaar gedanst! En wel op ‘Shaker Loops’ van de Amerikaanse minimalist John Adams. Voor het eerst gaat NSG samenwerken met twee jonge dansers, Tiemen Stemerding en Johanna Wernmo, die speciaal voor deze gelegenheid een choreografie op dit stuk hebben gemaakt.

De overige stukken dansen gezellig mee. Het ‘Concert voor strijkorkest’ van Grazyna Bacewicz doet de stokken springen, terwijl de vingers over de snaren razen. Het werk werd geschreven in 1948 en ademt het optimisme dat opbloeide toen de Tweede Wereldoorlog juist voorbij was. Eenzelfde vrolijke sfeer treffen we in de ‘Vijf volksmelodieën’ (1952) van Witold Lutoslawski en in ‘Choreograffiti’ (1988) van de Nederlander Johan Suykerbuyk. Uit diezelfde periode komt ‘Breathe’ (1987) van Hanna Kulenty. Deze van origine Poolse componiste haalt met haar unieke (prijswinnende) benadering nieuwe klanken uit het strijkorkest.

De concerten staan onder leiding van dirigent, componist, arrangeur en altviolist Gijs Kramers. Hij dirigeert orkesten in Nederland en Engeland, was jarenlang artistiek leider van het Ricciotti Ensemble en speelt daarnaast onder meer in het Ruysdael Kwartet.

Fotograaf: Mike Wiering

Toon meer concerten

© 
copyright Bonhof in the Garden en Human Content Mediaproducties