Radio 4ConcertzenderClassic FMKlara ContinuoRadio Bach Radionomy
radio luisteren
Klassiekemuziek.nl
  ZOEKEN  NAAR  een  concert           ____________________________________________________________________________________

Vanwege de uitbraak van het Coronavirus en de genomen maatregelen zijn alle concerten tot 7 APRIL afgelast.


"Russische ziel" concert door het Fries Kamerorkest


César Cui (1835 1918)  - orkestsuite nr. 4 , orkestsuite
Modest Moessorgski (1839 1881)  - Liederen en Dansen van de Dood , liederencyclus
Nicolai Rimsky Korsakov (1844 1908)  - Symfonie nr 2 "Antar" , symfonie


Uitvoerenden: Fries Kamerorkest, zangsolist Ben Brunt  
Concertorganisatie: Fries Kamerorkest  
Prijs: variërend van € 0,00 tot € 15,00
Onder de titel “Russische ziel” geeft het Fries Kamerorkest in de maand mei een aantal concerten.
Deze keer is er gekozen voor een geheel Russisch programma van componisten uit het “Machtige Hoopje”. Het Machtige Hoopje verwijst naar een negentiende-eeuws collectief van 5 Russische componisten waarvan Moesorgski, Rimski-Korsakov en Borodin waarschijnlijk het bekendst zijn en waar verder ook Mili Balakirev en Cécar Cui toe behoorden.
Het Machtige Hoopje kwam regelmatig samen om muziek te spelen, te analyseren en heftig te bediscussiëren. De muziek die zij speelden was eerder van progressieve componisten van hun tijd zoals Schumann, Liszt en Berlioz, dan van 'gevestigde namen zoals Mozart en Beethoven. Door deze ongebruikelijke inspiratiebronnen, samen met het veelvuldige gebruik van Russische volkswijsjes en vreemde toonladders, was de muziek die zij componeerden zeer origineel en ‘eigen’. Het werd al snel de blauwdruk voor de “Russische nationale stijl”.

Het concert wordt geopend met de orkestsuite nr. 4 opus 40A van César Cui (1835 -1918)
Cui schreef deze suite oorspronkelijk als de pianosuite “À Argenteau” rond 1887 (op.40). Van de 9 deeltjes zijn door Alexander Glazoenov vijf delen bewerkt voor symfonieorkest en in 1899 uitgegeven:
Het is aangename, welluidende muziek, in een prachtige orkestratie.

Als tweede werk voor de pauze staat Liederen en Dansen van de Dood van Modest Moessorgski op het programma. Moessorgsky (1839-1881) schreef deze cyclus in 1877 voor zangstem en piano. Het werk, bestaande uit vier liederen, wordt beschouwd als een van Moessorgski’s meesterwerken. Het werk is door meerdere Russische componisten bewerkt. In dit concert wordt de muziek uitgevoerd in een orkestratie van Dmitri Sjostakovitsj.
De solozang wordt verzorgd door bariton Ben Brunt,

En dan tenslotte na de pauze de tweede symfonie van Nicolai Rimski-Korsakov (1844-1908).
Rimski-Korsakov schreef het werk in 1868, en de première klonk in 1869. Aanvankelijk noemde hij het werk zijn 2e symfonie, maar later een ‘symfonische suite’; er ligt een Arabische vertelling aan dit programmatische stuk ten grondslag. Moessorgski en Cui zetten Rimski-Korsakov op het spoor van het verhaal ‘Antar’ van de schrijver Senkovski:
Antar, een door het leven teleurgesteld en verbitterd mens, is een kluizenaar in de woestijn geworden. Hij redt een gazelle van een grote vogel. Moe van het vechten met de vogel valt hij uitgeput in slaap. Hij droomt dat hij in het paleis van de koningin van
Palmyra is. De koningin, de fee Gul-Nazar, bleek de gazelle, die door Antar werd gered. Als beloning staat de koningin Antar toe om drie van de grootste vreugden van het leven te vervullen - wraak, macht en liefde. Hij aanvaardt deze geschenken met
dankbaarheid en doet haar vervolgens zelf een verzoek. Hij vraagt de koningin om zijn leven te nemen als deze genoegens vermoeiend gaan worden. Dan wordt hij verliefd op de koningin. Na verloop van tijd raakt hij echter moe van zijn gepassioneerde leven. De koningin neemt hem in haar armen en kust hem zo woest dat zijn leven wegebt. Deze legende als geheel wordt verklankt in het openingsdeel van de symfonie; de andere drie delen beelden elk van de drie vreugden uit.

Alle drie de werken verklanken op verschillende manieren de “ziel” van Rusland


https://www.youtube.com/watch?v=hBWchmkDTHc
https://www.nporadio4.nl/concerten/8591-liederen-en-dansen-van-de-dood

Toon meer concerten